Ce prefera angajatorii?

In ultima vreme am stat de vorba cu mai multi prieteni din generatia mea (anii 70-80) despre angajatori si modul in care fac recrutarile de personal. Ne intrebam de ce cei din generatia noastra nu sunt chemati la interviuri desi au o experienta mai mare decat alti colegi de-ai lor cu job-uri similare, dar care sunt cu mult mai tineri.

De ce telefonul nostru nu suna? Ce nu e in regula cu CV-ul nostru? Un raspuns venit aproape de la sine a fost legat de varsta si de asteptari. Angajatorii prefera oameni tineri, fara multa experienta pentru ca acestia sunt usor de manipulat (nu toti) - pot accepta salarii mai mici, cred in promisiunile angajatorilor, pot sta peste program etc... si poate multe altele.

Un alt pacat al angajatorilor, consider eu, e acela ca nu stiu sa-si pastreze/trateze oamenii pe care ii iau. Chiar daca i-au luat incepatori si acestia s-au format in firma - angajatorii nu incearca sa afle ce aspiratii au oamenii aceia, nu le ofera motivatii (decat daca li se cere). Sunt multi angajati care asteapta ca recunoasterea valorii lor sa vina firesc din partea sefilor, ei nu stiu sa ceara, considera a fi firesc altceva, ca ce-l ce i-a angajat sa stie sa-i aprecieze. Insa sunt putini angajatori care stiu sa faca asta.

Revenind la ideea initiala, as vrea ca site-urile de recrutare sa faca si sondaje de genul asta printre angajatori. Sa-i intrebe ce prefera si de ce?

La un moment dat doream sa facem un experiment. Sa ne creem conturi (pe site-urile de recrutare) si sa schimbam data nasterii, sa devenim mai tineri... Nu am mai facut asta... dar intrebarile au ramas.

De ce telefoanele noastre nu suna?
Care sunt criteriile de recrutare pentru majoritatea angajatorilor?
Chiar conteaza atat de mult varsta?

Comentarii

  1. Da.. e putin trist asa dar din pacate si adevarat probabil, daca asa spui.. Telefonul meu inca suna, insa ma astept ca cei ce tocmai ies de pe bancile facultatii sa faca o impresie mai mare decat a facut generatia mea, si sa fie preferati la un moment dat.. Generatia care vine dupa mine e mult mai zgomotoasa, mai plina de pretentii, oarecum cu mult mai multe cunostinte si cu mult mai mult tupeu..

    Ma gandesc daca nu cumva chiar si faptul de a nu ma vinde usor, de a ridica pretentii, de a nu accepta orice, aceste atitudini de care ne e frica de teama reactiilor negative din partea angajatorilor, sa fie de fapt atitudini preferate de angajatori..

    Cred din pacate ca varsta face putina discriminare, dar nu cred ca ar trebui sa fie asa.. Experienta totdeauna cantareste mai mult decat inocenta.. Asa ar trebui sa fie, insa probabil asa cum spui si tu angajatorii prefera oameni pe care sa-i poata forma ei sau chiar sa-i manipuleze..

    Acum insa nu e timpul pierdut.. Cine va sti sa aprecieze experienta ta va avea de castigat, nu merita sa lasi descurajarea sa te cuprinda si sa incetezi sa mai lupti.. Poate mediul in care esti acum te plafoneaza si-ti limiteaza gandirea si libertarea de exprimare, trebuie sa analizezi asta, poate e timpul sa schimbi ceva, in tine sau in privinta locului in care esti..

    Mult succes ;)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Da, ştiu

Sunt lucruri