Despre media, sport, valoare si multe altele

Zilele trecute s-a discutat destul de mult un post de pe orlando.ro despre cine si cum informeaza cel mai rapid / bine in online-ul romanesc despre JO de la Beijing. Fiecare isi expunea punctul de vedere cum credea mai bine si in functie si de publicatia online pe care o reprezenta.

Eu sustin in continuare ca poate ar fi fost bine ca de aceasta data sa se creeze un site dedicat acestor jocuri, nu doar sectiuni care de cele mai multe ori nu se regasesc reprezentate cu informatii in primele pozitii ale home-page-ului. Degeaba se afla o informatie in pagina daca nu este vizibila. Nu cred ca intotdeauna fotbalul trebuie sa aiba expunerea cea mai buna si cea mai ampla. Spunea cineva ca asta se cere asa cum cei din televiziune spun ca ratingul este cel ce le dicteaza grila de programe. Uneori omul se multumeste cu ce i se da. Cand are de unde alege o face, dar cand nu, urmareste/citeste ceea ce i se da.

Din cele costatate zilele trecute (intr-un post anterior) cred in continuare ca GSP-ul - dintre publicatiile de sport online - este singurul care pe prima pagina si vizibil a afisat un box cu informatii de la JO. Cat de “in direct”, cat de actualizate si cat de variate au fost – nu cred ca pot aprecia cu obiectivitate. Cert e ca uneori m-a incantat transmiterea live text, alteori nu m-a multumit «vechimea» articolelor etc.

O alta publicatie online de unde puteai si poti obtine informatii in timp real este hotnews.ro dar sa nu uitam si TVR-ul care la randul sau a prezentat rezultatele de la JO online prin text live si video.

Ma intreb de ce investitorii din online-ul romanesc nu investesc si intr-un site dedicat sporturilor – altele decat fotbalul? Sau intru-un site dedicat sportivilor de valoare ai Romaniei, cei care ne-au adus medalii – cei despre care nu mai aflam nimic dupa ce se retrag din activitate (decat atunci cand sunt implicati in activitati si scandaluri de alt fel). Chiar nu ar fi profitabile? Chiar nu ar avea vizitatori?

Daca stau bine sa ma gandesc asta este problema cu valorile romanesti. Lipsa de expunere, prea putina si scurta lor mediatizare.
- Suntem fericiti cand un sportiv a fost medaliat dar nu ne intereseaza ce se intampla cu el cand se retrage, sau prin cate trebuie sa treaca pentru a ajunge pe podium
- Ne mandrim cu premiile de la Cannes (pentru filmul romanesc) dar nu ne intereseaza ca peste cativa ani nimeni nu-si va mai aminti nimic despre cei ce au obtinut asta
- Uneori habar nu avem de premiile luate de scolarii romani la olimpiade – apar pe scurt, ici-colo, intr-un colt de ziar sau intr-un calup de stiri pe TV
De ce nu face nimeni nimic?
- e oare suficient ca acele valori sa fie amintite de comentatorii sportivi – fugitiv – in transmisiile lor pentru a umple timpii morti ?
- e suficient sa ne bucuram pe moment si sa lasam in uitare persoanele care ne-au provocat bucuria
- nu putem ajuta cu nimic?

Nu am putea crea niste baze de date online – stil wiki – cu informatii reale despre valorile noastre? Astfel de proiecte sunt atat de neprofitabile incat nu merita efortul? Poate ar trebui sa ne creem alte genuri de profituri nu doar banesti:
- sa ne multumeasca faptul ca generatiile urmatoare ajung sa cunoasca valorile si bucuriile traite de noi
- sa ne multumeasca faptul ca putem crea un alt mod de recunoastere a valorilor
- sa ne multumeasca faptul ca astfel ii multumim pe altii si le multmim altora
- ....

Da, stiu, astfel de site-uri necesita resurse numeroase. Da, stiu, probabil nici o companie de media online nu isi permite astfel de investitii fara un profit cert sau fara sa stie ca investitia va putea fi recuperata intr-un anume interval de timp. Dar, in continuare ma intreb daca nu poate fi creat un astfel de proiect in pentru care n firme/agentii/televiziuni sa colaborez, un proiect al Romaniei nu al unei X agentii media /firme?

Poate ca ar fi util sa stim cati vizitatori au avut site-uri-le ce au avut sectiuni dedicate JO – vizitatori ai acelor sectuni. Cati au trimis mesaje sportivilor de la JO? Poate am constata ca numarul nu e chiar nesemnificativ.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Copacul

Visul nebunului neîntregit

Da, ştiu