Plagiat sau nu?

Azi am primit newsletterul Cinemagia care anunta - "Film cu 13 nominalizari la Oscar, acuzat de plagiat!" lucru care m-a facut curioasa - asa ca am dat click sa vad despre ce este vorba. Se pare ca filmul "The Curious Case of Benjamin Button" este acuzat de plagiat de o italianca. Faptul asta m-a facut sa zambesc si sa imi amintesc de ceva similar intamplat cu filmul lui Mungiu - 4,3,2. Imediat dupa ce filmul a fost premiat la Cannes a fost acuzat de plagiat. Si atunci m-am intrebat de ce a aparut acuzatia dupa premiere... ??? Era mai posibila atunci o despagubire baneasca si doar asta se urmarea? Sa fie vorba doar de bani?

Pe italianca nu o pot acuza de asta pentru ca nu stiu daca filmul a rulat in Italia inainte de a fi nominalizat (presupun ca nu).... Daca e plagiat? Pot spune ca poate fi posibil, ca pot exista similitudini. E posibil sa existe plagiat cum e posibil ca povestea scrisa de italianca (in 1994) sa se asemene foarte mult cu cea scrisa de F. Scott Fitzgerald (publicata in 1921) si care, spun producatorii filmului, i-a inspirat.

Cate sanse are italianca sa dovedeasca ceva??? Asta probabil se va decide dupa ce vor fi citite si comparate scrierile implicate in scandal. Prea multe sanse nu-i dau italiancei... Voi ce ziceti?

Oricum se dovedeste faptul ca astfel de povesti legate de plagiat exista si la nivel mai mare, nu doar in tarisoara noastra unde deseori ni se pare ca totul e posibil, chiar daca nu are noima...

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Da, ştiu

Sunt lucruri